Inspiration till dig

 

Här samlar vi de inspelade samtal, filmer och artiklar vi själva producerar, och tipsar också om sådant som ligger nära våra egna tankar och sätt att se på världen.

 

Podden Banbrytande ledarskap

En podcast där vi i samtal med olika gäster reflekterar kring betydelsen och vikten av det banbrytande ledarskapet. Samtalsledare: Monika Neukirchen. Följ podden på Soundcloud och på andra ställen där du kan lyssna på poddar, som Acast (iTunes), Spotify etc.

1. Att vara banbrytande

Fredrik Lidman och Karl-Erik Edris samtalar om vad det innebär att bryta en bana, varför det är viktigt att i vår tid att ifrågasätta förgivettagna sanningar samt vad som krävs av varje individ för ett decentraliserat världsförbättrande. Lyssna på avsnitt 1 här.

2. Att följa den inre kompassen

Annika Kolmert, Maryam Yazdanfar och Anna Jonasson reflekterar - tre framgångsrika kvinnor som hade status, makt och höga löner, men valde att tacka nej till allt det, för att deras dåvarande sammanhang inte stämde överens med deras inre kompass. Lyssna på avsnitt 2 här.

3. Om makt

Maryam Yazdanfar och Karl-Erik Edris reflekterar kring makt, maktkamper, maktmissbruk, demokratisk makt och om varje människas ansvar att ta den makt man själv har omdöme att förvalta. Och om kärlekens relation till makten. Lyssna på avsnitt 3 här.

4. Symboler som vägen till din potential

Kajsa Ingemarsson och Elena Björkenäng samtalar om den inre värld vi kan få tillgång till via symboler som drömmar, bilder eller musik. Och om ett förhållningssätt till vad det innebär att vara människa, som möter självets längtan snarare än egots vilja. Lyssna på avsnitt 4 här.

5. Att leva tills du dör

Jan Eriksson, verksamhetschef på Friskis & Svettis Täby, och Karl-Erik Edris samtalar om att som människa värna det levande i sitt inre och behålla livet i själen ändå tills den dag kroppen dör. Om meningsfullhet och fokus på att göra något bra för andra, som ingredienser till ett levande liv, och om vad detta med att vara levande som människa har med ledarskap, företagsledning och organisering att göra. Lyssna på avsnitt 5 här.

6. Att värna det levande i din organisation

Jan Eriksson och Karl-Erik Edris fortsätter sitt samtal om det levande, och fokuserar i detta avsnitt på det levande i organisationer. Om konsekvenser av att organisationer blir mekaniska och döda, och om ledarens roll och möjlighet att värna det levande genom att ge utrymme för människor att själva kunna agera utifrån det man vet är rätt, snarare än att leverera enligt färdigdefinierade mallar. Lyssna på avsnitt 6 här.

7. Om omdöme

Karl-Erik Edris reflekterar i detta avsnitt över omdömets viktiga roll i ledarskapet, och om faran med tvärsäkerhet och fixerade föreställningar. Vi försöker ringa in vad omdömet består av, och pratar om vikten av att ge människor utrymme att lyssna till och lita på sitt omdöme, och om omdömets betydelse för lärande och innovation. Lyssna på avsnitt 7 här.

Inspelning poddavsnitt 3

I poddavsnitt 2 samtalar Monika Neukirchen med Maryam Yazdanfar, Annika Kolmert och Anna Jonasson.

Deltagare i poddavsnitt 4

I poddavsnitt 4 leder Monika Neukirchen ett samtal med Elena Wallén Björkenäng och Kajsa Ingemarsson.

Karl-Erik Edris, Monika Neukirchen och Jan Eriksson

Karl-Erik Edris, Monika Neukirchen och Jan Eriksson i samband med att avsnitt 5 och 6 av podden spelades in.

Vi rekommenderar

Podcasten I fjärilens tid

Gott om inspiration och reflektion om det pågående civilisationsskiftet i världen får du i podcasten I fjärilens tid. Poddens titel är hämtad från metaforen med larven som bär på anlagen för det som ska bli en puppa och så småningom en fjäril - och på samma sätt är det med samhällets omvandling. Karl-Erik Edris och Fredrik Lidman samtalar med varandra och med gäster om vad det kan innebära att känna sig som en "framtidens fjärilsarbetare". På poddens webbsida www.ifjarilenstid.se kan du läsa mer och se en kort film om tankarna bakom temat.

Filmer med Frederic Laloux

I programmet Banbrytande Ledarskap har vi boken Reinventing Organizations skriven av Frederic Laloux som kurslitteratur. Vi rekommenderar varmt denna bok och också den serie filmer som Frederic har satt samman för att fördjupa förståelsen för de olika perspektiven i det nya sätt att organisera och styra verksamheter som beskrivs i bokan. Filmerna samlas under rubriken Insights for the journey.

Mer inspiration

Meditationens samhällsrelevans

Efter att Karoline Bottheim och Anna Zingmark från Länka Consulting gått vår kurs Meditation som livshållning reflekterade de i en podd om meditationens relevans för det de gör till vardags - nämligen att driva komplexa samverkansprocesser och erbjuda utbildningar för samverkansledare.

Samtal med Mattias Stjernström

Mattias Stjernström har byggt upp ett antal företag i Eskilstuna utifrån en grundidé om ett tillitsbaserat ledarskap. Lyssna på två inspelade samtal där Fredrik Lidman intervjuar Mattias Stjernström.

För att åstadkomma yttre utveckling behöver du göra din inre utveckling. Det inre manifesteras i det yttre.

Nyhetsbrev

Vi skickar ut ett nyhetsbrev om Hillesgårdsakademins aktiviteter några gånger om året.

Läs det senaste nyhetsbrevet här.

Prenumerera gärna, så får du våra kommande utskick! 

 

Stiftelsen Hillesgårdsakademin
Hillesgården 4452
264 94 Klippan

Slottsbacken 8
111 30 Stockholm

Tfn 073-398 24 55
info(a)hillesgardsakademin.se